top of page
Writer's picturePatricia Dijkema

5 Goede redenen voor een echte menstruatie

Updated: Nov 27

Herplaatsing, voor 2017 geschreven.


In een artikel in de New York Times, getiteld “Hoe je je menstruatie kunt onderdrukken” (okt 2016), werd beweerd dat vrouwen omwille van hun gezondheid en welzijn hun ongesteldheid zouden moeten onderdrukken met hormonale anticonceptiemiddelen. De schrijver suggereert dat vrouwen er alleen voor kiezen om maandelijks te menstrueren omdat ze ‘denken' dat de maandelijkse menstruatie een teken van goede gezondheid is.


Dit is een eigenaardige, omdat juist de menstruatiecyclus een teken is van goede gezondheid, zo merkte het Amerikaanse Comité van Verloskundigen en Gynaecologen (ACOG) vorig jaar al op. Het comité raadde aan onze menstruatiecyclus te zien als ‘het vijfde vitale teken’ (Engelstalig) van de vrouwelijke gezondheid. En het grote aantal recepten dat wordt uitgeschreven voor hormonale anticonceptiemiddelen suggereert dat de kans groter is dat vrouwen ‘denken dat menstruatie onnodig en ongezond is. 


5 goede redenen voor een echte menstruatie

De vrouwen die ervoor kozen geen anticonceptie te gebruiken, deden dit waarschijnlijk omdat ze hadden ervaren welke nadelige gevolgen het onderdrukken van je menstruatie en cyclus kan hebben.

De bloeding die vrouwen hebben wanneer ze hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken is een ‘onttrekkingsbloeding’ en niet een menstruatie. Daarom kan een dergelijke bloeding ‘overbodig’ worden genoemd. Deze bloeding was immers een beslissing van vroege onderzoekers naar geboortebeperking. Zij wilden de normale menstruatiecyclus zoveel mogelijk nabootsen om meer vrouwen bereid te vinden de pil te slikken.


Een echte menstruatie is anders, 

heeft veel voordelen voor de gezondheid en het welzijn van vrouwen.


5 goede redenen voor een echte menstruatie.


  1. Uit onderzoek van the Centre for Menstrual Cycle and Ovulation Research is gebleken dat een normale menstruatiecyclus, met ovulatie, van vitaal belang is voor de gezondheid van botten (voorkomen van osteoporose), borsten (voorkomen van borstkanker) en hart (voorkomen van hart- en vaatziekten). Deze ziektes behoren overigens tot de meest voorkomende dodelijke kwalen onder vrouwen.  Het onderzoekscentrum is een van de weinige instituten die zich bezighouden met onderzoek naar de menstruatiecyclus.

  2. Nogmaals, het ACOG adviseert je menstruatiecyclus te zien als ‘het vijfde vitale teken’ van gezondheid, naast bloeddruk, hartslag en alle andere zaken waar de dokter op controleert als je langskomt. Denk aan de regelmaat van je cyclus bij echte menstruatie, hoe deze eruit ziet, en alle symptomen die erop kunnen duiden dat er iets aan de hand is zoals een schildklierstoornis of PCOS. Op deze manier kan ook een hormonale onbalans of vitaminetekort worden vastgesteld. Het van jongs af aan observeren van je menstruatiecyclus (zoals het ACOG adviseert) kan helpen in een vroeg stadium een diagnose vast te kunnen stellen en snel tot behandeling over te kunnen gaan. Je menstruatie volgen met technologie zoals Daysy heeft veel voordelen, niet alleen als of wanneer je zwanger wil worden.

  3. Het nemen van hormonale anticonceptiemiddelen en het hiermee onderdrukken van je menstruatie kan onderliggende gezondheidskwesties maskeren, die onvruchtbaarheid en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Je menstruatie jarenlang onderdrukken kan betekenen dat je het probleem pas ontdekt als je zwanger wil worden, om er dan bijvoorbeeld achter te komen dat dat niet kan. Hormonale anticonceptiemiddelen doen niets tegen voortplantingsproblemen, maar ze kunnen wel de symptomen onderdrukken. Als je dan stopt met de anticonceptie, keren de symptomen terug of je komt erachter dat je gezondheidsproblemen hebt waar je niets vanaf wist.

  4. Er is weinig tot geen onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van het decennialang onderdrukken van je menstruatie met hormonale anticonceptiemiddelen. Dit komt deels doordat ze hier oorspronkelijk niet voor zijn ontwikkeld en deels doordat de wetenschap dringend toe is aan vrouwelijke invloed. Er zijn maar weinig studies die vrouwen volgen tijdens hun leven, om de mogelijke gezondheidsproblemen te begrijpen die worden geassocieerd met het volledig onderdrukken van je menstruatie voor langere tijd. Vooral bij nieuwere methodes zoals het spiraaltje, en de anticonceptiepleister en –ring, is dit een probleem, omdat daarvoor nog minder studies beschikbaar zijn. Het ‘onderzoek’ waar je wellicht over hebt gehoord dat suggereert dat ongesteldheid op de een of andere manier ongezond of ‘onnatuurlijk’ zou zijn is gebaseerd op aannames over de gezondheid van de vrouw van vóór het wetenschappelijke tijdperk en van vóór de moderne maatschappij (dat wil zeggen, vrouwen uit het Paleolithische tijdperk). Vrouwen in dat tijdperk waren, zo wordt aangenomen, minder vaak ongesteld, omdat ze vaker zwanger waren en borstvoeding gaven (en natuurlijk erg jong overleden). Er is geen bewijs die deze theorie ondersteunt.

  5. Je ongesteldheid is slechts een deel van je menstruatiecyclus en het is onlosmakelijk verbonden met hormoonschommelingen en de eisprong. Als je je menstruatie onderdrukt, onderdruk je ook de hormoonproductie in je lichaam (hormonale anticonceptiemiddelen geven je lichaam een synthetische vervanger). Dan onderdruk je de ovulatie. De positie van the Society for Menstrual Cycle Research (een van de andere weinige organisaties die zich bezighoudt met het onderzoeken van de gezondheid van vrouwen op het gebied van voortplanting) is dat ‘menstruatie geen ziekte is’ en dat ongesteldheid daarom niet als zodanig moet worden behandeld. Als de menstruatie onregelmatig of pijnlijk is, PMS een groot probleem is of er andere symptomen spelen, dan zijn er methodes die de oorzaak achterhalen en het probleem echt behandelen en oplossen.



0 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page