top of page
Writer's picturePatricia Dijkema

5 Redenen waarom je huisarts je niet helpt met Anticonceptie Alternatieven

Updated: Nov 27

Herplaatsing, eerder geplaatst voor 2017.


Heb je wel eens het gevoel dat je huisarts je niet voldoende informeert? Zat je bij je huisarts in de spreekkamer, hopende op een oplossing voor de problemen met je menstruatiecyclus maar kreeg je alleen maar te horen dat het 'erbij hoort'? Of werd je weggestuurd met een recept voor de anticonceptiepil wat je eigenlijk niet wilde en verliet je de arts met meer vragen dan waar je mee binnen kwam? 



Daysy Cyclus Tracker. Bespreek met je huisarts wat de alternatieven zijn in plaats van anticonceptie

Zo ja, je bent zeker niet alleen. Het probleem is, om de aandacht en ondersteuning van artsen te krijgen betreffende een gezonde menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid te verbeteren, we het anders moeten benaderen. We moeten kijken naar de vaardigheden, capaciteiten en belangen van verschillende artsen.


Het is belangrijk om eerst te bekijken vanuit welk oogpunt artsen adviseren. Wat is hun mening over het zelf genezend vermogen van het lichaam? Geloven zij dat je een goede menstruatiecyclus kunt hebben zonder hormonale anticonceptie? 

Vanuit medisch oogpunt is voor iedere ziekte een pil, maar beter is om de oorzaak van de symptomen te achterhalen en deze op een natuurlijke manier te doen verdwijnen. Helaas is dat alleen niet hoe artsen daar vaak over denken, zij schrijven vaak een medicijn voor, anticonceptie is medicatie.

Om deze reden zou je, wanneer je de spreekkamer van de huisarts binnen stapt, duidelijkheid moeten hebben over welke rol de arts speelt. Je moet begrijpen wat de achtergrond van de arts is. Je gaat niet naar Starbucks om lingerie te kopen, je kunt dus ook niet verwachten dat een huisarts je een plan mee geeft om op een natuurlijke manier je menstruatiecyclus te herstellen. Zo heeft de huisarts het niet geleerd tijdens de studie medicijnen.


Artsen worden getraind om problemen met de menstruatiecyclus als een ‘ziekte’ te zien, welke behandeld kan worden met medicijnen. Het is belangrijk dat je je dat goed beseft, voordat je bij je huisarts aanklopt voor een advies over de problemen met je menstruatiecyclus. Je kunt je arts niet vragen om je problemen op een natuurlijke manier te behandelen omdat hij/zij niet vanuit dit oogpunt werkt.

Beter kun je naast je huisarts, ook andere professionals toe voegen aan je ‘team’ van zorgverleners. Denk bijvoorbeeld aan een acupuncturist, natuurgeneeskundig therapeut, orthomoleculair therapeut en fertiliteitexpert.

Dit zijn de vijf redenen waarom de huisarts je niet goed kan helpen bij anticonceptie alternatieven:


1. Een afspraak duurt maar 7 minuten.

Dit is een structureel probleem binnen de medische zorg. Artsen zijn beperkt in de tijd die ze tijdens een consult met een patiënt kunnen doorbrengen. Consulten zijn kort, slechts 7 minuten per patiënt. Dit leidt ertoe dat je als patiënt de arts je symptomen verteld, de arts je kort ondervraagd tijd voor uitleggen verschillende mogelijkheden en advies is er niet.

Zo kan er niet gesproken worden over leefstijl, voeding, waardoor klachten ontstaan zodat je leert begrijpen waarom je lijf symptomen laat zien.

Heeft je huisarts je wel eens vragen gesteld over je slaappatroon? 

Of en op welke manier je stress ervaart? 

Of je plezier haalt uit je werk? 

Wanneer je je eerste menstruatie had? 

Hoeveel bloed je verliest gedurende je menstruatie? 

Of je last hebt van hormoonschommelingen in je menstruatiecyclus?

2. Alle wegen leiden naar de pil (of het spiraaltje).

Nog een reden waarom de huisarts geen uitvoerig onderzoek doet naar de algehele gezondheid en hoe deze van invloed is op je menstruatiecyclus, is omdat alle wegen naar de pil leiden. Tijdens de opleiding leren artsen dat alle klachten/problemen rondom de menstruatiecyclus behandeld kunnen worden met hormonale anticonceptie.

De pil is nog steeds onderwezen als een medicijn dat de menstruatiecyclus regelt en vrouwen helpt om een regelmatige cyclus te hebben. Mocht je het nog niet weten, dat doet de pil dus niet. Hormonale anticonceptie onderdrukt juist een gezonde, natuurlijke hormooncyclus. Bij het ontwikkelen van de pil, is ervoor gezorgd dat de kunstmatige hormonen je menstruatie imiteren en na 21 dagen een bloeding opwekken.

Dit was de enige manier om vrouwen de pil te laten innemen. Deze enorme leugen heeft een medische machine gemaakt die de pil voor elke klacht of probleem rondom de menstruatiecyclus voorschrijft.

PCOS? Zware menstruatie? Pijnlijke menstruatie? 

Onregelmatige menstruatie? Acne? Amenorroe (uitblijven van de menstruatie)? 

Vleesboom? Endometriose? Geen probleem! 

De pil wordt voorgeschreven als "behandeling" voor vrijwel alles.

Als het vaststaat dat de pil voorschrijven de juiste behandeling van alle problemen is, is het logisch dat je huisarts geen verder onderzoek doet rondom je menstruatiecyclus. Want de oorzaak van je zware of onregelmatige menstruatie doet er dan toch niet toe? De pil is hoe dan ook de juiste behandeling voor je probleem. Je zult de spreekkamer verlaten met een recept voor de anticonceptiepil (of andere hormonale anticonceptie).

3. Medicijnen zijn de enige manier om je beter te maken.

Helaas denken veel vrouwen dat hun lichaam het gewoon niet ‘kan’. De overtuiging dat medicijnen de enige oplossing zijn voor klachten of problemen omtrent je menstruatiecyclus, kan je het gevoel geven dat je ‘stuk’ bent en 'gemaakt' moet worden. Heb je dat gevoel wel eens gehad? Dat er iets vreselijk mis is met je?

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je menstruatiecyclus zo’n rommeltje is? Waarom niemand je kan vertellen wat er met je cyclus aan de hand is? Je bent niet alleen. Het punt is dat je de verkeerde persoon om advies hebt gevraagd.

Aan te bevelen is om perspectief rondom je menstruatiecyclus te veranderen. In plaats van denken dat er iets mis is met je, moet je beseffen dat je lichaam je iets belangrijks probeert te vertellen. Als je maar vier keer per jaar menstrueert, geeft je lichaam hiermee aan dat er iets niet klopt. Je lichaam geeft je continue aanwijzingen, maar je ziet ze alleen als je goed oplet.

Als je bewust met je cyclus omgaat en aandacht besteed aan bijvoorbeeld het maken van temperatuurgrafieken zul je de aanwijzingen van je lichaam herkennen. Als je positieve aandacht geeft aan je gezondheid en goed voor je lichaam zorgt, zul je verbetering opmerken in je menstruatiecyclus. Je cyclus zal je vertellen of je op de goede weg bent.

Vanuit dat oogpunt is er dus niks mis met je. Een problemen met je menstruatiecyclus is geen ziekte, maar de manier van je lichaam om je te vertellen dat er iets niet goed gaat. Als je leert om je lichaam te begrijpen, ga je leren dat jij je lichaam op een natuurlijke manier kunt laten helen. Daar is uiteraard eerst kennis voor nodig, dat je weet hoe een menstruatiecyclus verloopt anders weet je niet te herkennen waar of wanneer het niet goed gaat.

4. De wetenschap was oorspronkelijk de studie van het mannelijk lichaam.

Je kunt de wetenschapelijke studie van het lichaam vergelijken met het kopen van een auto. Wanneer je een nieuwe auto koopt, kun je kiezen uit een aantal basismodellen en daar vervolgens extra opties/functies aan toevoegen. Om de een of andere reden is de wetenschap gebaseerd op het idee dat mannen het basismodel zijn en vrouwen de mannen met extra "functies" zijn.

Veel medicijnen die op de markt worden gebracht, worden alleen getest door mannen, aangezien mannen worden beschouwd als het "standaard model". Vanuit dat mannelijke perspectief kan men denken dat het hormonale voorplantingsstelsel van een vrouw met krachtige medicijnen als anticonceptie afgesloten kan worden en dat geen invloed zal hebben op de rest van haar lichaam! Wanneer je denkt dat een vrouw zich dan nog steeds goed zal voelen. Er zit een groot verschil in de aansturing in het vrouwelijk lichaam als je dat vergelijkt met een mannen lichaam. Deze twee geslachten zijn niet hetzelfde.

Zolang vrouwen worden beschouwd als een "andere versie" van het mannelijk lichaam, zijn onze menstruele cycli niet zo belangrijk in relatie tot onze totale gezondheid.

Het stil leggen of verstoren van de menstruatiecyclus met anticonceptie kan volgens artsen geen nadelige effecten geven bijwerkingen en de vruchtbaarheid in de toekomst. Want als je stopt met de pil of je haalt het spiraaltje eruit dan kun je gelijk weer zwanger raken. Is je cyclus terug en verdwijnen bijwerkingen als sneeuw voor de zon.


Maar als je met andere vrouwen spreekt heeft bijna iedereen bijwerkingen ervaren tijdens maar ook nog na anticonceptie gebruik. Depressie, verlies van libido, angst, stemmingswisselingen, vertraging bij de terugkeer van ovulatie/menstruatie. De wachttijden bij de fertiliteitsklinieken lopen ieder jaar verder op. De emotionele en fysieke schade aan de gezondheid wordt onderschat.

We hebben nog een lange weg te gaan voordat erkend wordt dat de voortplantingsorganen niet gescheiden maar een integraal onderdeel van je lichaam en je eigen 'ik' zijn. 


Je kunt je eierstokken niet stilleggen met een pilletje zonder dat het effect 

heeft op de rest van je lichaam en jij als persoon. Alles in je lichaam staat met elkaar in verbinding.

5. 'Hij' is de expert.

De artst is de expert en jij de patiënt. Hij weet meer over je lichaam dan jij, en hij weet het beter. Zo is de moderne geneeskunde opgezet. Net als kinderen niet aan hun ouders horen te twijfelen, mag jij niet twijfelen aan hetgeen de arts vertelt of adviseert.

Dit maakt het lastig om naar je intuïtie te luisteren. Als de arts je een behandeling voorsteld waar je niet prettig bij voelt, kun je die gevoelens dan met hem delen? Of wordt er dan gezegd dat je geen zorgen hoeft te maken?

Het perfecte voorbeeld hiervan is hoeveel vrouwen zich terecht zorgen maken over het effect van hormonale anticonceptie op hun vruchtbaarheid. Ben je ooit naar je huisarts gegaan om te vragen hoeveel maanden van tevoren je met de pil moet stoppen als je zwanger wilt raken? Zo ja, wat was het antwoord?

Waarschijnlijk werd je, net als de meeste vrouwen, verteld dat je de pil moet blijven slikken tot het moment dat je een kinderwens hebt. Dat het niet nodig is om er al eerder te stoppen! De werkelijke praktijk laat zien dat veel stellen niet 1 - 2 - 3.... zwanger worden. Maar geen zorgen daar hebben we het volgende medische traject voor beschikbaar! Beter dus om eerder het natuurlijke pad in te slaan waardoor je mogelijk voorkomt dat er problemen ontstaan. Je eigen intuïtie zegt dat het niet goed is om chemische namaak hormonen te blijven gebruiken tot het moment daar is dat je zwanger wilt raken?


Jij bent degene die je lichaam het beste kent. Vertrouw op je intuïtie en vergaar zelf alle informatie om exact uit te zoeken hoe het zit. Dan kun je een overwogen beslissing nemen.

Wees niet bang om de hulp van andere professionals in te schakelen

als je niet de antwoorden krijgt wat je wilt horen.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Heb je de passende ondersteuning ontvangen?


4 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page