top of page
Writer's picturePatricia Dijkema

Hoe kom ik van 'de Pil' af? Reset ik mijn Hormonen?

Updated: Nov 27

Eerder verschenen artikel, 2018.


De reguliere geneeskunde ontkent het 'Post-Pill Syndrome' maar er is een grote hoeveelheid vrouwen die vervelende bijwerkingen ervaart tijdens het 'ontpillen'. Voorbeelden zijn hevige mensturatie, onregelmatige menstruatie, het uitblijven van de menstruatie, ovulatiepijn, menstruatiekrampen, acne, vocht vasthouden, stemmingswisselingen (PMS) en een voedingsstoffentekort.


Hevige menstruatie

Dit symptoom is vooral gebruikelijk als je begonnen bent met de pil om je mensturatie te reguleren of wanneer je voor het gebuik ook al last had van hevige bloedingen. Dat komt omdat de pil de oorzaak van de hevige bloeden niet aanpakt. Integendeel, het beperkt de groei van het baarmoederslijmvlies en blokt de ovulatie, wat resulteert in een lichte menstruatie. Wanneer je stopt met de pil, zullen de hevige bloedingen dan ook weer terugkomen als je eigen natuurlijke hormoonbalans zich herstelt.

Onregelmatige menstruatie/het uitblijven van de menstruatie

Veel vrouwen merken dat het enige tijd duurt voordat de menstruatie terugkeert en/of dat de menstruaties onregelmatig zijn. Dit kan komen door een slechte communicatie tussen de eierstokken en de hypothalamus (het deel van de hersenen die helpt bij het reguleren van lichamelijke processen). De menstruatiecyclus komt dan niet spontaan op gang na het stoppen met de pil. Ik heb regelmatig vrouwen in de praktijk die wachten en wachten maar geen menstruatie krijgen.

Artsen wachten af, geven geen begeleiding met natuurlijke middelen die al jaren gebruikt worden. 

Kom maar terug als je een kinderwens hebt. Kun je starten met chemische hormonen om je cyclus op gang te brengen. 


Dat past je in het verdienmodel van de arts om met 

'kunst en vliegwerk' zwanger te raken! 

Sorry dat ik zo negatief ben, maar zo gaat het! Ik hoor het nog steeds van vrouwen.


Hoe kom ik van de pil af, reset je cyclus en hormonen

Ovulatiepijn en menstruatiekrampen

Omdat de eisprong wordt onderdrukt door de pil, ervaar je geen ovulatiepijn wanneer je de pil slikt. De pil onderdrukt ook de hoeveelheid prostaglandines – de chemische stof die aan de menstruele krampen bijdraagt – die je lichaam aanmaakt en het bloedverlies tijdens de menstuatie. Als je aan de pil bent zal je dus geen of weinig kramp ervaren maar wanneer je stopt met de pil kan de kramp terugkeren. Dat is niet altijd zo!


Acne

De pil vermindert de hoeveelheid testosteron (hormoon) dat door je lichaam wordt aangemaakt. Testosteron wordt vaak gerelateerd met acne en als na het 'ontpillen' het normale testosteron niveau weer terugkomt kun je dan ook last krijgen van puistjes en acne. Vooral vrouwen die vanwege puistjes of acne begonnen zijn met het slikken van de pil.


Vocht vasthouden

De progestageen (hormoon) in sommige anticonceptiepillen fungeert als een meganisme dat de afgifte van water door de nieren bevordert. Dat is waarom sommige vrouwen na het stoppen van de pil ervaren dat ze vocht vasthouden in de vorm van een opgeblazen gevoel, kleding die strakker zit of het in gewicht aankomen. Deze verschijnselen verdwijnen na verloop van tijd weer maar kunnen erg vervelend zijn.


Stemmingswisselingen (PMS)

Terwijl de pil zelf in eerste instantie kan leiden tot humeurigheid, kan 'ontpillen' dat ook. De gecontroleerde dagelijkse dosis hormonen van de pil verdwijnen en je eigen hormonen schommelen wat voor stemmingswisselingen en PMS kan leiden. Dit is met name het geval als je voor het starten met de pil ook al PMS klachten had.


Voedingsstoffen tekort

Voedingsstoffentekorten kunnen leiden tot allerlei symptomen, inclusief een hormonale disbalans. Omdat tekorten aan vitamines en mineralen kunnen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en een voedingsstoffen tekort bij de moeder kan leiden tot een tekort bij het (ongeboren) kind mag dit niet onderschat worden. De pil staat erom bekend bepaalde vitamines en mineralen uit ons lichaam te roven (bijv. vitamine B en magnesium) en een recente studie heeft aangetoond dat het vitamine D niveau daalt met wel 20% wanneer we stoppen met de pil.


Wat gebeurt er in je lichaam als je de pil slikt

De anticonceptiepil onderdrukt de eisprong, menstrutie en hormonale schommelingen. In de stopweek van de pil verlies je wat bloed maar het is geen echte menstruatie. Bij een echte menstruatie wordt de eicel opgeruimd die in de baarmoeder terecht is gekomen bij de eisprong. Wanneer je aan de pil bent, heb je geen eisprong en hoeft er dus ook geen eicel opgeruimd te worden. Het bloedverlies is dan ook geen echte menstruatie.


De pil kan symptomen als PMS, acne, kramp verminderen of laten verdwijnen maar het gevaar is dat de onderliggende oorzaken niet aangepakt worden. Oorzaken als PCOS (onregelmatige eisprong), welke een voorbode kan zijn van het diabetes type 2, hart-en vaatziekten of leververvetting. Wanneer de werkelijke oorzaak van de klachten niet aangepakt wordt, kunnen op een later moment grote (gezondheids)problemen ontstaan.


Maar het goed nieuws is dat we onze hormonen in balans 

kunnen krijgen met de juiste voeding, supplementen en 

een gezonde lifestyle. 

Dus op een natuurlijke manier 'ontpillen'.

Nog beter; begin er niet aan! 

Monitor jouw vruchtbare dagen met DAYSY.

Je hormonen op een natuurlijke manier resetten (let op: kan 3 - 12 maanden duren na langdurig pilgebruik).

Stap 1: voeding

  • Drink minimaal 2,5 liter water per dag

  • Eet veel groenten, minimaal 500 gr per dag

  • Eet 2 á 3 stuks fruit per dag

  • Eet 2x per week vette vis

  • Eet voldoende (plantaardige) eiwitten

  • Verzadigde vetten uit noten, avocado, zaden en pitten

  • Gebruik kokosolie, ghee en olijfolie om in te bakken

  • Eet bij voorkeur biologische voeding

  • Vermijd margarine en zonnebloemolie

  • Beperk het drinken van koffie en alcohol

  • Geen frisdrank

  • Geen suiker en kant-en-klare voeding

  • Vermijd gluten en koemelk(producten)

  • Geen E-nummers, met name E621 (gistextract) en E951 (aspartaam)

Stap 2: Hormoonbalans herstellen (oestrogeen overschot afvoeren)

Darmflora herstellen door het eten van pre- en probiotische voedingsmiddelen: kefir, zuurkool, kombucha, miso, tempeh, kimchi, rogge zuurdesem, spirulina en chlorella. Ook kun je en goed probiotica supplement inzetten en veel vezels groenten en fruit eten.


Ondersteun de oestrogeen stofwisseling om de lever te helpen ontgiften. De lever zorgt voor de verwerking van gebruikte hormonen, zodat ze kunnen worden afgevoerd uit het lichaam. Helaas is dit proces bij veel mensen verstoord door een combinatie van blootstelling aan toxines (giftige stoffen) en onvoldoende inname van gezonde voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor de lever.

Om de lever op een natuurlijke manier te helpen ontgiften is het van belang om toxines te vermijden, denk aan: niet-natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten, plastic (BPA), synthetische geurstoffen (geurkaarsen), schoonmaakmiddelen, geparfumeerd wasmiddel, niet-biologisch voedsel etc. Kies altijd voor naturlijke en biologische producten ook voor je cosmetica en verzorging!


De lever ondersteunen kan ook met voedingsmiddelen als boerenkool, broccoli, spruitjes, waterkers, koopraap, avocado, asperges, witlof, andijvie, tuinkers, bosbessen, bramen, frambozen en aardbeien. Biologisch uiteraard. Kruiden en supplementen die de lever ondersteunen zijn: kurkuma (curcumine), diindolylmethaan (DIM), groene thee extract, N-acetyl-L-cysteïne (NAC).


Voor een goede afvoer van gebruikte hormonen en andere toxines is het van belang een dagelijkse stoelgang te hebben. Zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt, voldoende lichaamsbeweging krijgt en voldoende water drinkt.

Stap 3: Reset je bioritme

Hoewel genoeg slaap belangrijk is, draait het resetten van je bioritme niet alleen om het krijgen van meer slaap. Het gaat om het opnieuw synchroniseren van de slaap-waak cyclus met de zon en de maan. Tenzij je werk in een nachtdienst, is het belangrijk om te slapen als het donker is en wakker te worden als de zon op komt. Natuurlijk hoef je niet naar bed te gaan zodra de zon ondergaat (dat zou in de winter dan wel erg vroeg zijn) maar belangrijk is wel om 1 á 2 uur voor het slapen gaan 'blauw licht' (tv, computer, telefoonscherm) te vermijden. Dit komt de kwaliteit van de slaap zeer ten goede. Ga op tijd naar bed, slaap in een volledig donkere kamer en laat je mobiele telefoon beneden. 

Stap 4: Het gebruik van supplementen en kruiden

Gebruik kruiden en supplementen die ondersteuning bieden voor de hormoonbalans. Denk aan Vitex Agnus Castus Extract, welke de ovulatie en vruchtbaarheid ondersteunt en verhoogd progesteron productie. Vitamine C vergroot kans op ovulatie en progesteron productie. Zo zijn er allerlei opties mogelijk!



1 view0 comments

Recent Posts

See All

Комментарии


bottom of page