top of page
Writer's picturePatricia Dijkema

Wanneer stoppen met De Pil?

Updated: Nov 27

Herplaatsing, artikel is eerder verschenen.


Als je zwanger wilt worden of omdat je last hebt van bijwerkingen? Wanneer is het beste moment om te stoppen met het gebruiken van hormonale anticonceptie?

Wanneer je kunt stoppen met het nemen van hormonale anticonceptie?

Het antwoord simpel: wanneer jij eraan toe bent!


Ondanks dat veel vrouwen besluiten te stoppen omdat ze zwanger willen worden, kiezen ook veel vrouwen om te stoppen omdat ze last hebben van ongewenste en lastige bijwerkingen. Als je een kinderwens hebt, wil je na het stoppen grip krijgen op je cyclus dus weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer je ovuleert.


Vrouwen blijven hormonale anticonceptie vaak langer nemen dan ze zouden willen, omdat ze niet geloven dat er effectieve, hormoonvrije alternatieven bestaan. Ze denken dat hun enige keus hormonale anticonceptie is of een ongeplande zwangerschap – wij weten dat dat niet waar is. Wie zwanger wil worden krijgt gemengde berichten van iedereen, van vrienden tot doktoren over wanneer ze moeten stoppen met hormonale anticonceptie en wanneer ze moeten proberen zwanger te worden. Laten we beide kanten en de mogelijkheden eens bekijken.

Als je zwanger wilt worden dan overweeg je wellicht te stoppen op een moment dat je een vol jaar hebt om zwanger te worden. Hoewel je lichaam dan geen synthetische hormonen meer binnenkrijgt, kan het nog wel enige tijd duren voor je lichaam zijn eigen hormonen weer aanmaakt. Dit betekent dat het enige tijd kan duren voor je weer ovuleert en een vruchtbare fase doormaakt.

Je cyclus tracken met een cyclus computer als Daysy maakt het makkelijker te begrijpen wat er gaande is in je lichaam en om precies te weten te komen wanneer je weer begint met ovuleren.


Dit hangt wel af van het type hormonale anticonceptie dat je hebt gebruikt, hoe lang je eraan bent geweest, of je eerder problemen rond hormoon disbalans hebt ervaren, en je algehele gezondheid (voeding, beweging) – het kan enige maanden duren voor je lichaam klaar is voor een zwangerschap. Het is verstandig om alvast kritisch te zijn met wat je eet en drinkt, hoeveel je slaapt, je stressniveau en de voedingssupplementen die je neemt in de tijd dat je zwanger wil worden. Sommige vrouwen krijgen last van het post-pil syndroom zoals in mijn E-Book staat omschreven. Dit kan leiden tot tijdelijke onvruchtbaarheid. Gelukkig is dit gemakkelijk te verhelpen met voeding, veranderingen in je levensstijl en door het nemen van specifieke supplementen.
 

Als je wilt stoppen met hormonale anticonceptie omdat je last hebt van bijwerkingen of nieuwsgierig bent naar hoe het staat met je eigen cyclus en hormonen, dan ben je op de juiste plek.


Mocht je zijn begonnen aan hormonale anticonceptie vanwege krampen, acné, onregelmatige menstruatie of andere menstruatiesymptomen, dan betekent dit niet dat dit automatisch weer terugkeert als je stopt met de hormonale anticonceptie. Veel vrouwen zijn begonnen met het gebruik van anticonceptie toen ze tieners waren met een nog niet volgroeid voortplantingssysteem. Dan komt dit soort symptomen vaker voor. Je menstruatie in je 20-er of 30-er jaren kun significant anders zijn dan die tijdens je tienerjaren. Was je voordat je met de pil begon gediagnosticeerd met PCOS of endometriose, dan raden we je aan om je specifieke gezondheidsproblemen goed in de gaten te houden en advies te vragen van een complementaire arts of fertility expert die je advies kunnen geven over het behandelen van de oorzaken zonder door te gaan met het gebruik van synthetische hormonen.


Daysy cyclus tracker meet je vruchtbare en onvruchtbare dagen

Stoppen met het gebruik van de hormonale anticonceptie kan wanneer jij er klaar voor bent – je hoeft niet te wachten tot je de laatste strip hebt opgemaakt.

Voor sommige vrouwen zal de transitie gemakkelijk zijn, voor anderen zullen er tijdelijk ontwenningsverschijnselen optreden – acné komt vaak voor, slapeloosheid, stemmingswisselingen – maar dit gaat meestal binnen een paar weken tot maanden over, vooral als je goed voor jezelf zorgt en je lichaam ondersteunt bij het zo snel mogelijk op orde krijgen van je eigenlijk cyclus en je hormonen.


De eerste ongesteldheid die je krijgt, is een onttrekkingsbloeding – een reactie van het lichaam op het stoppen met synthetische hormonen – maar, de tweede ongesteldheid is een echte menstruatie. Houd er wel rekening mee dat ongesteld zijn niet meteen betekent dat je ovuleert – door je cyclus in de gaten te houden kom je erachter wat er speelt in je eigen unieke lichaam.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page